Reismeisje29 juni 2021
Als je me volgt via Instagram, is het je vast niet ontgaan: vorige week was ik een hele dag in het prachtige stadje Schoonhoven. Onderdeel van de gemeente Krimpenerwaard en gelegen aan de rivier De Lek. Eerlijk is eerlijk, vóór mijn bezoek aan Schoonhoven had ik er nog niet eerder van gehoord. Ik moest zelfs opzoeken waar het ligt ! Nu ik er ben geweest, weet ik echter zeker dat ik snel weer terug ga. Want wat is Schoonhoven een super leuk stadje zeg! Mocht je op zoek zijn naar een bestemming voor een leuk dagje uit en/of de combinatie van een aantal dagen stad en natuur: Schoonhoven is zeker de moeite waard. In dit artikel neem ik je er graag mee naar toe.
Schoonhoven: een oude vestingstad
Schoonhoven is oud. Écht oud. Halverwege de 13de eeuw wordt het stadje als eerste vernoemd. Vanwege de strategische ligging aan het water, was Schoonhoven in die tijd al erg belangrijk. Het speelde een rol in de strijd tussen Vlaanderen en Holland en het was zelfs onderdeel van de Hollandse Waterlinie: een militaire verdedigingslijn die ons land in de 17de en 18de eeuw moest beschermen tegen ‘indringers’.
Vandaag de dag zie je de rijke en belangrijke historie van Schoonhoven nog steeds terug. Delen van de originele vestingmuur zijn nog zichtbaar, net als oude kanonnen en verdedigingswallen. Ook het centrum van Schoonhoven vind ik daar onderdeel van, want zodra je door de oude Veerpoort loopt zíe je de rijkdom van de oude stad: het ene pand is nog mooier dan het andere en veel gebouwen zijn nog hoe ze origineel gebouwd zijn. En dit soort prachtige, pittoreske straatjes. Super mooi!
Zilverstad
Schoonhoven is vanaf de 14de eeuw een belangrijke plek geweest als het gaat om zilver. In die tijd gaven de eerste kasteelheren opdracht aan zilversmeden om zilveren kunst, sieraden en gebruiksvoorwerpen te maken. Vanaf dat moment groeide Schoonhoven uit tot dé zilverstad. En dat merk je vandaag de dag nog steeds. Je vindt allerlei ateliers, kunstenaars en juweliers in de stad én de enige zilvervakopleiding van Nederland. Ook het Zilvermuseum bevindt zich in Schoonhoven.
Tijdens mijn bezoek aan Schoonhoven vorige week, bezochten we meerdere zilver- en goudsmeden. Sommigen gevestigd in monumentale panden, die van generatie op generatie zijn over gegaan. Anderen ontwerpen en smeden vanuit een modern atelier. Wat ze allemaal met elkaar gemeen hebben is passie. Passie voor het ambacht. Fantastisch om te zien! Én ik heb geleerd wat het (officiële) verschil is tussen goud- en zilversmeden; dat zit namelijk niet in het materiaal. Échte zilversmeden bewerken zilver tot grote objecten; kunst en gebruiksvoorwerpen. Al het andere, voornamelijk sieraden, wordt onder goudsmederij geschaard; of je nu met goud of zilver werkt. Leuk weetje !
Mocht je in Schoonhoven zijn, raad ik je zeker aan een aantal zilver- en goudsmeden te bezoeken. Ëén van mijn favorieten was ‘Zilver aan de Lek’. Zilversmid Marianne woont en werkt hier in een eeuwenoud pand, waar haar opa al zilver smeedde. Ze kan er heel levendig over vertellen en organiseert ook zilver workshops. Meer informatie over zilversmeden, workshops en evenementen vind je hier.
Natuur rondom Schoonhoven
Aan het einde van de ochtend gingen we iets super leuks doen! We maakten een tocht door het buitengebied van Schoonhoven met een e-step. Dat had ik nog nooit gedaan en dat was me toch leuk ! Echt een aanrader! Niet in de laatste plaats vanwege de route die we reden. Schoonhoven ligt namelijk midden in het Groene Hart en dat merk je al zodra je het stadje uit rijdt. De omgeving is prachtig groen en ik had bij vlagen het idee door de Weerribben te rijden. Prachtig. Mocht je de tijd hebben, raad ik je aan een elektrische step te huren bij Steppi-E en een mooie tocht door het buitengebied van Schoonhoven te maken. Wij hebben een route gereden langs de Vlist, maar er zijn veel meer opties, zoals de Gouden Eeuw Driehoek naar Gouda & Oudewater of een route die je langs de Oude Hollandse Waterlinie brengt.
Bezienswaardigheden in Schoonhoven
Naast het bezoeken van goud- en zilversmeden én de omliggende natuur, heeft Schoonhoven nog meer wat het bezoeken waard is:
Bartholomeüskerk. Deze oude kerk stamt uit de 13de/14de eeuw en is vooral speciaal vanwege het zogeheten oksaal; een prachtig bewerkte ‘tribune’ uit de Renaissance, die vroeger het ene deel van de kerk afscheidde van het andere deel.
Zilvermuseum. Ik noemde het Zilvermuseum al even. Hier vind je de grootste zilver collectie van Nederland. Het museum is ingedeeld op thema (sieraden, eetgerei etc) en een kaartje kost €9.50.
Oude Stadhuis. In het hart van het oude centrum vind je het stadhuis. Een mooi pand met daarvóór een belangrijke gedenksteen. Daar is namelijk de zogeheten laatste ‘heks’ van Schoonhoven vermoord. Links er van vind je ook nog de oude Waag, een gebouw waar nu een restaurant in is gevestigd. Een historische plek dus.
Genieten aan de Lek. Vanaf Schoonhoven kun je een veerpond nemen naar Nieuwpoort aan de overkant. Precies op die plek is restaurant Rivero gevestigd. Een heerlijke plek om te genieten van een kop koffie of lunch en de bootjes aan je voorbij te zien trekken.
Tot slot vind ik simpelweg het door Schoonhoven slenteren een bezienswaardigheid op zich. Overal vind je kleine boetiekjes, leuke koffietentjes zoals Basta Coffee en steegjes met oude pandjes. Dat alleen al is heerlijk!
Kortom, Schoonhoven heeft me erg verrast ! De historische vestingstad, de trots van de zilver- en goudsmeden en de prachtige natuur er omheen. De dag vloog voorbij en ik vind ’t een absolute aanrader om te bezoeken! Ik keer er in elk geval zeker weten terug.
Kende jij Schoonhoven al?
#Schoonhoven#nederland#Weekendje weg